Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Bővült a televíziós kínálat

Év elejétől bővülő televíziós kínáltból válogathatnak a nézők. Több szolgáltatnál is átalakult az előző évi csatornakiosztás, részben a médiaszolgáltatókkal lejárt szerződések, részben az előfizetői igények nyomán.

Rendszerint objektív okai is lehetnek a változtatásoknak, például csatornák szűnnek meg és újak indulnak, lejárnak a médiaszolgáltatókkal kötött szerződések, és kérdéses, hogy sikerül-e s milyen feltételekkel megállapodni a folytatásról. Megesik az is, hogy más szolgáltatások fejlesztése, például az internetes sávszélesség bővítése miatt műszaki okai vannak a kapacitás átrendezésének. Mindenekelőtt persze a nézői igényekhez igyekeznek igazodni a szolgáltatók.

Egyetlen műsorterjesztő sem tehetett semmit az olyan fejlemények ellen, mint például a Reflektor TV és Hálózat TV megszűnése. Ugyanakkor mindkét országos kereskedelmi adó elindította tavaly ősszel a „kistestvér" csatornáját, amelyeknek gyors fejlődést jósolnak, hiszen már ma elérhető a legtöbb szolgáltató kínálatában. Ezek mellett megjelentek továbbá a Digi Kft és a Filmbox újabb tematikus adói. Az ún. pornóadó bevezetése, illetve a kódolási kötelezettség miatt a legtöbb szolgáltató az erotikus csatornákat kivette alapkínálatából és külön kiscsomagba helyezte át.

A CaéPR felmérése szerint általánosságban megállapítható, hogy a négy legnagyobb szolgáltató  (UPC, Digi, T-Home, Invitel) igyekezett minél több és szélesebb közönséget elérő csatornákkal színesíteni csomagjait. Mindegyikük tíz feletti számban – döntően a digitális kábeltévés portfolióba – hozott be új adókat. A folyamat természetesen azzal is járt, hogy néhány csatorna végleg kikerült a kínálatból, vagy átkerült egy kisebb csomagba az adott szolgáltatónál. Az új és a megszűnt csatornák arányának összevetésből az rajzolódik ki, hogy a UPC előfizetőinél bővült leginkább a kínálat. A másik három operátornál is pozitív a mérleg, de kisebb arányú az újítás.

A UPC kínálatában 13 új csatorna jelenet meg, miközben 2 megszűnt. A T-Home előfizetői 12 új adót láthatnak a megszűnt 10 helyett, de ugyanakkor 5 bekerült valamelyik kiscsomagba. A Digi mérlege 16 új, 7 megszűnt és 2 kiscsomagba tett program, míg a kábeles és IPTV-platformon is szolgáltató Invitel 15 új csatornát vonultat fel a megszűnt 9 helyett.