Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Nem minden UHD, ami annak tűnik

UHD2Egyre többen választanak Ultra HD (UHD) TV-t, hála a 4K tartalmak bővülésének, illetve az árak folyamatos mérséklődésének. Az ilyen kijelzők négyszer annyi képpontot képesek megjelentetni, mint a hagyományos Full HD tévék, még élénkebb képet, lenyűgöző színeket és lélegzetelállító vizuális élményt biztosítva a nézőknek. Érdemes azonban körültekintően választani, nem minden UHD-nek ígért TV nyújtja ugyanis az elvárt prémium képminőséget.

A Samsung Techonomic Index 2015 kutatásából kiderült: az egyik elsőszámú szempont, hogy az új készülék nagyobb teljesítménnyel, vagy valamilyen plusz funkcióval rendelkezzen, így aztán különösen fontos, hogy valóban azt kapjuk, ami miatt elhatároztuk a készülék cseréjét. Mire érdemes odafigyelni?

A prémium képminőséget biztosító valódi 4K UHD TV-k legalább 3840 x 2160 pixel felbontásra képesek, és több mint 8 millió aktív képponttal rendelkeznek. Ezek a készülékek RGB pixelstruktúrát alkalmaznak, vagyis minden pixelt három úgynevezett szubpixel – a három alapszín, azaz piros, zöld és a kék (RGB) – alkot. Ezek együttesen képesek a teljes színskálát előállítani. Az elmúlt időszakban azonban megjelentek olyan UHD felbontást ígérő készülékek is, amelyek ún. RGBW panelt használnak. Ezekben az egyes képpontok piros, zöld vagy kék szubpixeleit fehér szubpixelekkel helyettesítik, így valójában csupán 3K érzékelt felbontásra (2880 x 2160 pixel) és 6,2 millió RGB pixel megjelenítésére képesek. A fényerőre, képtisztaságra és élességre gyakorolt hatásával az RGBW pixelstruktúra jóval gyengébb vizuális élményt nyújt, mint a valódi 4K felbontást biztosító RGB változat.

Az RGBW panelek előállítási költségei és ennek megfelelően az ilyen technológiával készült UHD készülékek ára is alacsonyabb, de a gyengébb képminőség miatt könnyen csalódást okozhatnak. Ha elhatároztuk, hogy karácsonyra egy modern, csúcskategóriás UHD TV-vel lepjük meg a családot, nem érdemes a valódi 4K felbontáson spórolni. A megfelelő képminőséget biztosító termékek megtalálásában az Ultra HD logók nyújtanak segítséget, amelyek tanúsítják, hogy a készülék megfelel az európai UHD szabványoknak. Európában a valódi 4K UHD termékek hivatalos meghatározásaként a Digital Europe (DE) UHD TV előírásait követik, és az ennek való megfelelést logóval igazolják.

Az UHD vizuális élményéhez nem elég a valódi 4K kijelző és az elérhető (pl. VOD) UHD tartalom, azok vételére ugyanis nem minden UHD-nak mondott készülék képes. A tévé vásárlásakor épp ezért fontos ellenőrizni, hogy ismeri-e a szabványos UHD műsorszórás konvertálásához szükséges HEVC kodeket, illetve rendelkezik-e a VOD szolgáltatók UHD tartalmainak lejátszásához szükséges SMART funkciókkal is.