Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Elindul a földi digitális átállás

A hagyományos, antennás televíziózásban idén befejeződik a digitális átállás. Ennek során a közel hat évtizede alkalmazott analóg sugárzás teljesen megszűnik, és helyébe a számos előnyt kínáló digitális földfelszíni műsorszórás lép.

ADAPterkep2

A földi digitális átállás Magyarországon két ütemben valósul meg. Július 31-én átlósan, az Alföld és a Dunántúl jelentős részén, a Békés megyei Battonyától az osztrák határ melletti Nemesmedvesig (a térképen sárgával jelölt területeken), majd október 31-én a többi területen, az észak-keleti országrészben, Baranyában és a Duna alsó folyása mentén (a barnával jelzett térségekben) kapcsolják át az adóállomásokat az új technikára.

Az országos programot megelőzően, tavaly év végén Barcson és Sopronban – tesztjelleggel – zökkenőmentesen sikerült végrehajtani az átállást. Ennek nyomán a televíziózásban Barcs lett Magyarország első digitális városa.

Bár a digitális átállás országos jelentőségű, hiszen ezt követően sehol nem lehet analóg módon sugárzott tévéjeleket találni, a gyakorlatban csak mintegy 500 ezer családot érint. Azokat, akik jelenleg előfizetési díj nélkül, szoba vagy tetőantennával televízióznak – és így kizárólag a M1, az RTL klub és a TV2 adásait látják –, s akiknél a lekapcsolásának nyomán elsötétülne a képernyő.

A folyamatról, a lehetőségekről és a teendőkről országos kommunikációs kampányban tájékoztatja az embereket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A szociálisan rászorulók névre szóló levelet kapnak, már működik a könnyen megjegyezhető Digitális Átállás Zöld Szám (06-80/38-39-40), elektronikus leveleket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre lehet küldeni, további a www.digitalisatallas.hu internetes honlapon ismerteti a tudnivalókat. Folyamatos tájékoztatás jelenik meg az országos és helyi sajtóban, már láthatóak a reklámok a tévében, a rádióban, a nyomtatott sajtóban, tömegközlekedési járműveken, óriásplakátokon. Két hónappal az analóg adók megszüntetése előtt az M1, TV2 és RTL-Klub képernyőjén inzertcsík hívja fel a figyelmet a változásra. A zökkenőmentes átállás és az eredményes kampány érdekében az NMHH együttműködik a Magyar Kábelkommunikációs Szövetséggel, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetséggel, a HTE-vel és a Puskás Tivadar Távközlési Technikummal.

A digitális átállás részkérdéseiről – így a választási lehetőségekről, az alternatív platformok tulajdonságairól, az új technológia előnyeiről, a használható készülékekről stb. – a Tévézz Okosan! honlapon is folyamatosan újabb cikkekben tájékoztatjuk Látogatóinkat.