Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Megtörtént a digitális átállás

2013. október 31-én, csütörtökön 12.30-kor Magyarország egész területén leállt a földfelszíni analóg televíziós műsorszórás. Vagy másképpen: megvalósult a földi digitális átállás.

Európai viszonylatban is az egyik leggördülékenyebb átállást valósította meg Magyarország. A kétlépcsős folyamatban először július 31-én hazánk középső 14 megyéjében történt meg a váltás, majd október végén az ország északnyugati és délkeleti területein is átállították az adókat – és remélhetőleg a vevőkészülékeket is – a korszerű digitális technológiára.

A kábeles, műholdas és IPTV szolgáltatók ügyfélköre a földi digitális átállás nyomán lényegesen nem változott, a Nielsen adati szerint valamelyest emelkedett. A MinDig TV Extra a negyedik legnagyobb hazai előfizetéses szolgáltatásként már közel 130 ezer előfizetővel rendelkezik. Az értékesítési mutatók alapján az átállásban érintett háztartások az elmúlt hét hónap során (március-szeptember között) több mint 350 ezer DVB-T MPEG-4 dekódert vásároltak a hazai kiskereskedelmi forgalomban. Az NMHH támogatási programja keretében kb. 140 ezer rászorult háztartás kapott dekódert az ingyenes DVB-T sugárzás vételére, és további kb. 10 ezer MinDig TV Extra új előfizető lehet a támogatási program keretében.

Az országos digitális átállás program során a Hatóság felmérői összesen 482 ezer rászoruló háztartást kerestek fel, közülük 145 ezren igényelték az állami segítséget. 10 500 háztartásban a támogatott előfizetéses csomagot választották, számukra a szolgáltató (10 ezernél az Antenna Hungária) biztosította a szükséges eszközöket.