Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

A kábelhálózatok lefedettsége

Ma a kábelhálózat a legnépszerűbb televíziós műsorterjesztő platform, a magyarországi családok több mint fele (2,1 millió háztartás) így tévézik. A digitális szolgáltatások igénybevétele a kábeltelevíziós hálózatokon is egyre erősödik.

A mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül közel 3,2 millióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó közel 600 ezer lakásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható adásokat néznek.

Az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra fizet elő mintegy 43 százalék, és 23 százalékos a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya.

A kábelszolgáltatók a hálózatok építésekor a teljes lefedésre törekszenek, hogy bármikor ki tudják elégíteni a felmerülő új igényeket. Ennek eredménye, hogy jelenleg tízből kilenc család bármikor hozzájuthat a kábeltévéhez.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbb közzétett (2009-es) adatai szerint vezetékes műsorterjesztésre alkalmas HFC vagy koaxiális hálózat a települések 69 százalékán (2190 településen) épült ki. Ezeken a településeken belül igen magas (átlagosan 96%-os) az elosztó-hálózati lefedettség. Mivel a kábelhálózattal még ellátatlan 962 településen a lakosságnak mindössze 8 százaléka él, így elmondható, hogy a lakosság 88,6%-a igény esetén eléri ezt a szolgáltatást. Ilyen mértékű kiépítettség mellett a hálózati platform terjedése ma már folyamatosan lassul, 2009-ben 70 új településen épült ki KTV-hálózat, ami lefedettségben mindösszesen 2% növekedést eredményezett.