Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

A kábelhálózatok minősége

A vezetékes műsorterjesztés eredményeit,műszaki állapotát rendszeresen elemzi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A legutóbbi adatok a 2009 végi állapotot tükrözik.

A koax-HFC elosztóhálózatok többségében – 1509 hálózatban (59%) és 1180 településen (54%) – már a vegyes (optika-koaxiális) kiépítési mód a jellemző. A nagyvárosi környezetben a HFC (optikai törzshálózat a településen belül is), míg a kisebb településeken a körzethálózati (települések között optika) HFC kialakítás terjedt el. A kiépített hozzáférési pontokra vetítve a HFC-kiépítettség aránya már 90%-os. A hozzáférési pontok magas száma alapján mondhatnánk azt is, hogy eltűntek a tisztán koaxiális hálózatok, de ez a valóságban csak a nagyobb népsűrűségű településeken igaz (1010 településen még tisztán koaxiális hálózat működik).

A hálózatok visszirányúsítása továbbra is folytatódik, 2009 végére már 2004 hálózat alkalmas visszirányú kommunikációra, ami 183-mal több, mint előző évben. A visszirányúsított KTV-hálózattal rendelkező települések 82%-ában adatátviteli szolgáltatásokat (internet, telefon) is nyújtanak a kábeltársaságok.

705 magyarországi településen (a lefedett települések 32%-án) van olyan koaxiális és vagy HFC hálózat, ahol a digitális televíziós jelelosztást nagyfrekvenciás hozzáférési platformon, azaz DVB-C technológián valósítják meg.

Internet-szolgáltatás a hálózattal lefedett települések 68%-ában van. A DOCSIS alapú technológia szélessávú internetelérés vezető technológiai platformjává nőtte ki magát.

A házhálózati kiépítésben határozott strukturális átalakítás folyik. A csillagpontos és vegyes hálózatok száma évről évre növekszik, miközben a soros hálózatok száma csökken. Jelenleg a házhálózatok 88,4%-a csillagpontos, 6,1%-a vegyes, míg 5,5 %-a soros kiépítésű.

A hálózatok többsége a sávszélesség (analóg frekvenciaátviteli képesség) alapján jellemzően három (600MHz, 750MHz, 860MHz) kategóriába sorolhatók. Összességében a 600 MHz feletti sávszélességű hozzáférési pontok száma az összes előfizető 89%-át teszi ki. Érdekesség, hogy a 300 MHz sávszélességű hálózatok –amely a hálózatok 13,2%-át képviselik – a hozzáféréseknek már csak 2,3%-ával rendelkeznek.

A települési hálózatok egy közös fejállomáshoz történő összekapcsolása 2009-ben sem állt meg. Annak ellenére, hogy az ellátott települések száma 2008-2009 között 70 településsel növekedett, a fejállomások száma 143-mal csökkent.