Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Széles csatornaválaszték

A kábelhálózatok elsődleges funkciója – nevéből adódóan is – a tévéműsorok eljuttatása az otthonokba. A vételi technológiák fejlődésével arányosan növekedett az idők folyamán az elérhető csatornák száma.

Az egyedi tetőantennával kezdetben alig 2-3 műsort lehetett venni, a 70-es évek második felében épült központi antennák és nagyközösségi antennarendszerek már a környező országok tévéprogramjait is befogták, és a nyolcvanas években néhol már tucatnyi csatornát is láthatott a szerencsés lakó.

A korszerűbb kábelhálózatokon (miután a szolgáltatók műholdakról is vették a jeleket) az elérhető műsorok száma hamar megduplázódott, majd folyamatosan tovább nőtt, így napjainkban az analóg hálózatokon általában 50 körüli tévéprogram érhető el.

Időközben a magyar nyelvű csatornák száma is gyarapodott (ma már a százat is meghaladja), így a kínálat és az igények is arra sarkallják a kábelszolgáltatókat, hogy műszaki megoldást keressenek az választék további bővítésére. Erre a digitalizálás, szakszerűen fogalmazva a DVB-C (Digital Video Broadcasting Cable) technológia kínál lehetőséget. Mivel egy analóg csatorna helyén digitálisan 4-5 műsort lehet átvinni, így ezek a kábelrendszerek több száz programot, köztük nagyfelbontású (HDTV) műsorokat is szállíthatnak, illetve egyéb interaktív alkalmazásokat visznek be a lakosokba.

A kábelszolgáltatók a tévéműsorokat különböző csomagokban kínálják. Az analóg technológiánál többnyire az elérhető csatornák számában van különbség az alap, a bővített vagy családi csomagok között. A digitalizálás további szűkebb válogatásra is lehetőséget nyújt, így a szolgáltatók kínálatában megjelentek a válogatott tematikus műsorokat tartalmazó digitális kiscsomagok vagy akár HD csatornák is.

Az interaktív alkalmazásokat szintén a digitális technika illetve a kétirányú jeláramlás teszi lehetővé. A hagyományos, csatornaváltogatós tévézése mellett ugyanis új módi van terjedőben: a néző maga dönti el, hogy mikor és mit akar nézni. Ez egyrészt a ténylegesen sugárzott tévéműsorokra vonatkozik, ez az időben eltolt, ún. késleltetett tévézés (time-shifted viewing). Másrészt a szolgáltató a különböző tévés tartalmakból vagy filmekből online lekérhető videotárat is kialakíthat ((VoD, Video on Demand).