TV és/vagy PC

Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

TV és/vagy PC

A hagyományosan kommunikációra használt eszközök (mobiltelefon, PC) mára médialejátszókká fejlődtek. Vajon fordítva is így lesz? Az internetre kapcsolt tévé képes lesz üzenetet vagy a hívó fél telefonszámát megjeleníteni?

Piacelemzők szerint az üzenettovábbító és caller ID típusú (a hívó felet azonosító) alkalmazások rövid időn belül hozzátartoznak a tévénézés élményéhez, a gyártók már ki is dolgozták a szükséges platformokat, a szolgáltatók azonban egyelőre nem érdeklődnek a lehetőség iránt. Ennek egyik oka az lehet, hogy a tévénézés eddigi társadalmi aspektusa teljes antitézise a privát, személyes kommunikációnak. Ez utóbbi inkább a hagyományos kommunikációs eszközökhöz (mobil, PC, iPad) kötődik, amelyeket egyszerre csak egy ember használ, míg a tévé egészen más. Technikailag megoldható ugyan (meg is oldották), hogy a tévéképernyőn lehessen üzenetet fogadni, gyakorlatilag mégsem célszerű ilyen alkalmazást használni, hiszen idegenek is olvashatják a személyes üzenetet. Az egyre népszerűbb „távjelenlét" ugyanakkor jól egyesíti magában a tévé személyes képességeit és közösségi tulajdonságait, a két terület összekapcsolása tehát egyáltalán nem irreális.

A közösségi hálózatokkal való szorosabb kapcsolat is kézzelfogható előnyökkel kecsegtet: ha a műsorok között nem csak kereshetünk különböző szempontok szerint, de barátainknak ajánlhatunk is néznivalót, az jelentősen fokozza a tévézés élményét. Jó példa az Xboxon elérhető Sky Player szolgáltatás. Az Xbox party üzemmódjában videónézés közben mód van a látottak azonnali megbeszélésére barátainkkal. A telefon típusú alkalmazás és a tévé házasítása mindaddig sikerre számíthat, amíg a beszélgetés nem zavarja a tévézést.

Hosszabb távon minden képernyőnek – a hozzá kapcsolódó eszköz eredeti funkciójától függetlenül – képesnek kell lennie megmutatni bármit, amivel interaktív kapcsolatba lépünk. Már ma is vannak példák arra, hogy PC-be vagy okostelefonba beépített alkalmazásokat új generációs set-top-boxon vagy Ethernet hálózaton keresztül kapcsolunk össze a televíziós készülékkel. A tévé ilyenkor egyrészt a PC monitoraként, másrészt a PC-n futó szerverfolyamat klienseként funkcionál. Újabban a PC már az otthoni hálózat DLNA (Digital Living Network Alliance) klienseként is használatos, amely összefogja a tartalmakat és a tévébe integrálja azokat a funkciókat, amelyeket nemrég még a PC látott el.