Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Antennarendszerből kábeltévé

Magyarországon a 70-es évek második felében épültek meg az első "nagyközösségi antennarendszerek"; ezek tekinthetők a mai kábeltévés hálózatok elődeinek.

 
Az első kábelrendszerek

Az olykor igen rossz állapotban lévő hálózatokat - immár az előfizetők pénztárcáját is megnyitva - csatlakozási díjakból építették kábeltévés rendszerekké. Ezeknek nemcsak a műszaki állapota volt igen eltérő, hanem az üzemeltetésükkel kapcsolatos elképzelések is.

 
A '90-es évek második felétől a 2000-es évek elejéig

A 2000-es évek elejére 3,8 millió háztartásban volt televíziókészülék, és a kábeltelevíziós szolgáltatás a háztartások 75 százalékában volt már elérhető (homes pass). Persze nem minden háztartásban éltek az előfizetés lehetőségével, de a kábeltelevíziós családok száma 2004-ben országosan meghaladta a 2,1 milliót.

 
Analóg helyett digitális

Fontos mérföldkőhöz érkezett a 2000-es években a televíziózás története: az analóg technológia fölött eljárt az idő, és beköszöntött a digitális korszak. Ennek egyértelmű jele, hogy Amerikában és Európában is sorra jelentek meg a digitális műholdas és földfelszíni platformok, és Európa-szerte egyre több országban működnek már digitális kábelhálózatok.

 
A telefonkábeltől kábeltelefonig

A telefon lényegét jól érzékelteti a magyar nyelvben sokáig hivatalosan használt "távbeszélő" kifejezés. A két, egymástól távol lévő ember beszélgetését lehetővé tévő technológia sokat fejlődött azóta, hogy Graham Bell 1876-ban Philadelphiában bemutatta az első működő készüléket. Nemcsak a telefonhálózat korszerűsödött, hanem megszületett egy teljesen új kommunikációs iparág, a kábeltelevízió, és kiépült annak ugyancsak vezetékes infrastruktúrája.