Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

A telefonkábeltől kábeltelefonig

A telefon lényegét jól érzékelteti a magyar nyelvben sokáig hivatalosan használt "távbeszélő" kifejezés. A két, egymástól távol lévő ember beszélgetését lehetővé tévő technológia sokat fejlődött azóta, hogy Graham Bell 1876-ban Philadelphiában bemutatta az első működő készüléket. Nemcsak a telefonhálózat korszerűsödött, hanem megszületett egy teljesen új kommunikációs iparág, a kábeltelevízió, és kiépült annak ugyancsak vezetékes infrastruktúrája.

A szakembereket évtizedek óta foglalkoztatja a kérdés, hogyan lehetne a kétféle hálózat funkcióit (a tévéműsorokat és a telefont) ötvözni. Az 1980-es években a tudományos kísérletek arra irányultak, hogy egy új infrastruktúrán ugyanazok az eszközök (vezetékek) továbbítsák a kétféle jelfolyamot. A távközlési szolgáltatók teljes hálózati korszerűsítéskor vagy új hálózat építésekor próbálkoztak ezzel. Bár születtek működő rendszerek, de elsősorban drágaságuk miatt mégsem terjedtek el. Eredményesebbek voltak azok a próbálkozások, amikor olyan, az ipar által direkt erre a célra gyártott kábelt használtak, amely egyaránt tartalmazta a koaxiális vezetéket és a telefondrótot. Ezt egyben, azonos nyomvonalon húzták ki, de a lakásban két külön konnektorban végződött, és a szolgáltató is egyszerűen fizikailag szétválasztotta a közös kábelt, és az egyiket a telefonközpontra kötötte, a másikat pedig a KTV fejállomás megfelelő részébe.

Mindezekkel nagyjából egy időben kábeltelevíziós társaságok is kísérleteztek azzal, hogy hálózatukat alkalmassá tegyék telefonálásra. A kialakított és a gyakorlatban is működő kezdeti rendszerek azonban - főleg műszaki és ezzel szorosan összefüggő gazdasági okok miatt - végül nem honosodtak meg.

Az igazi áttörést az internet világában is ismert IP-technológia hozta meg. Miután a kábeltelevíziós hálózatokat alkalmassá tették a kétirányú forgalomra, majd az internetezésre, megnyílt a lehetősége annak, hogy ezen a módon a beszédet is át lehessen vinni, egyrészt a hálózaton belül, majd más hálózatokkal történő összekapcsolás után elvileg bármilyen más, működő telefonra.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}