Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

A '90-es évek második felétől a 2000-es évek elejéig

A 2000-es évek elejére 3,8 millió háztartásban volt televíziókészülék, és a kábeltelevíziós szolgáltatás a háztartások 75 százalékában volt már elérhető (homes pass). Persze nem minden háztartásban éltek az előfizetés lehetőségével, de a kábeltelevíziós családok száma 2004-ben országosan meghaladta a 2,1 milliót.

A kábelhálózat építése illetve átépítése meglehetősen költséges - ez az oka annak, hogy egy adott területen (kerületben, településrészen, háztömbben) általában egy kábeltelevíziós szolgáltató volt jelen. A drága párhuzamos hálózatépítést és -fenntartást az előfizetési díjakból nem lehetne fedezni.

A kábeltelevíziós hálózatok és a műsorelosztó szolgáltatások továbbra is igen heterogén képet mutattak. Nem egy hálózat szükségből jött létre: ezek elsősorban olyan falusi kisközösségi hálózatok, melyek azért alakultak, hogy a földi sugárzású adókat jobb minőségben tudják fogni. Műszaki színvonaluk sok kívánnivalót hagy maga után, az előfizetési díj általában csupán arra elég, hogy a szolgáltató kifizesse a továbbított műsorok után a jogdíjakat, illetve fedezze a karbantartó személyzet munkabérét. Ezeket nem is lehetne szolgáltatásnak nevezni, mert szükségből jöttek létre, önfinanszírozó formában működnek. Fejlesztésre már nem telik.

Ugyanakkor a kilencvenes évek végétől sok kábelhálózatot átépítettek - ezekben már megtalálható az optikai és a koaxiális hálózat is, az előfizetők pedig csillagpontos elosztáson keresztül kapják a jeleket. A hálózatok átviteli kapacitása 860 MHz-ig terjed. A továbbított programok száma folyamatosan nő, analóg rendszereknél már 50 körüli. A kábelhálózatokon ekkoriban jelenik meg a visszirányú szolgáltatás: elsősorban internet-hozzáférést kínálnak, de már megtalálhatók a liftvisszajelző, az egyéni gáz- és villanyóra-leolvasó rendszerek is. A többi szolgáltatás (VoIP/ kábeltelefon) bevezetését ekkor már több cégnél tervezik.

Ha az országos adatokat nézzük, akkor a 2000-es évek elején az ország kábeltelevíziós hálózatainak 28 százaléka alkalmas adatátvitelre, 8 százaléka csak részben, 64 százaléka viszont átépítés nélkül nem használható erre a célra. Az előfizetési pontok tekintetében már jobb a helyzet: az összes közül majdnem 50 százalék rendelkezik adatátviteli képességekkel. A szélessávú hálózatok sávkihasználásának még csak az elején tartanak a szolgáltatók, akik a felhasználókkal egyéni előfizetői szerződéseket kötnek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}