Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Az első kábelrendszerek

Az olykor igen rossz állapotban lévő hálózatokat - immár az előfizetők pénztárcáját is megnyitva - csatlakozási díjakból építették kábeltévés rendszerekké. Ezeknek nemcsak a műszaki állapota volt igen eltérő, hanem az üzemeltetésükkel kapcsolatos elképzelések is.

Az új tulajdonosok általában minimális költséggel - műsoros szerződések, műsor- és karbantartási díj nélkül - üzemeltették új szerzeményeiket. Az elsőgenerációs kábeltévés rendszerek kivétel nélkül soros megoldással épültek. Ez azt jelentette, hogy a kábel háztetőről-háztetőre haladt, illetve - többlakásos épületekben - a falban futott, és az egymás fölött lévő lakások ugyanarra a vonalra voltak kapcsolva. Ebből a megoldásból következően mindenki ugyanazokat a programokat nézhette, és egységesen minimális díjat fizetett. Akadtak olyanok is, akik ingyen tévéztek - velük szemben tehetetlenek voltak a vállalkozók, hiszen a láncból senkit nem lehetett kiiktatni.

Az akkoriban Magyarországon még szokatlan módon az üzleti szempontokra koncentráló Kábelkom Kft. (a mai UPC elődje) volt az első társaság, mely a kilencvenes évek elején csillagpontos - a korábbinál korszerűbb, nagyobb kapacitású - hálózatok kiépítésébe fogott. Amelyik rendszert csillagpontosították, ott minden előfizető külön vonalat kapott. A már így átépített hálózatokon akár harminc csatorna továbbítására is lehetőség volt, és programcsomagokra lehetett előfizetni, sőt további szolgáltatások - távhőszabályozás, liftfelügyelet és betörésvédelem, majd az internet - is megjelentek a kábeltévés szolgáltatási palettán.

Az átépítés vagy új építés beruházási költségeit a megfelelő pénzügyi háttérrel és tőkeerővel nem rendelkező kis és közepes méretű vállalkozások, lakótársulások, illetve önkormányzatok egy része nem volt képes finanszírozni. Számukra pályázatokon keresztül próbált az állam támogatást nyújtani. Az első - 1997-es - kábeltévés fejlesztéseket támogató pályázat óta a kábeltársaságok folyamatosan élnek ezzel a lehetőséggel. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}