Antennarendszerből kábeltévé

Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Antennarendszerből kábeltévé

Magyarországon a 70-es évek második felében épültek meg az első "nagyközösségi antennarendszerek"; ezek tekinthetők a mai kábeltévés hálózatok elődeinek.

Az ősrendszerek többnyire egy központi antennából és az ahhoz csatlakozó hálózatból álltak, és egy jól körülhatárolható földrajzi területet - például egy társasházat vagy egy-egy lakásszövetkezet lakásait - láttak el. Ezeken az antennákon keresztül már nem csupán a magyar tévé műsorát, hanem a környező országok televízióinak programjait is nézhettük: aki az ország keleti felében lakott, orosz nyelvtudását csiszolgathatta, míg a nyugati régiókban élők valamivel jobban jártak, hiszen ők az osztrák adókat foghatták. Az öt-hat tévéműsor ráadásul ingyen vagy csak jelképes összegért jutott a lakásokba, ugyanakkor rendkívül népszerű volt, s hamar kiderült: érdemes továbbfejleszteni az amúgy meglehetősen változó minőségű antennarendszereket. A nyolcvanas években azonban még csak néhány szakember látta a kábeltévé perspektíváját - az akkori szabályozó hatóság, a Magyar Posta kevésbé. Politikai szempontból sem volt kívánatos a tájékoztatás égi csatornáinak megnyitása, és megfelelő berendezéseket, eszközöket sem lehetett kapni a hazai üzletekben. Mindez megnehezítette az egységes fejlődést.

A műholdas tévéadások megjelenése aztán lökést adott a hazai kábeltévés ágazatnak: az 1980-as évek végére a műszaki és a politikai akadály egyaránt elhárult a külföldi csatornák hazai megjelenése elől. Közben a vidéki városokban sorban alakultak meg a helyi televíziók, így volt már mit nézni. Ekkor megkezdődött az antennarendszerek privatizációja: önkormányzati cégek vagy magánvállalkozások lettek az új tulajdonosok. A nyolcvanas évek végén akadt olyan terület, ahol a szolgáltató tíz-tizenkét csatornát továbbított, igaz, még mindig jelképes összegért. Megfelelő berendezésekhez azonban továbbra is nehéz volt hozzájutni, és a gomba módra szaporodó hálózatokat semmilyen hatóság nem ellenőrizte, ezért az éppen csak szárnyait bontogató kábeltévé egyre több probléma forrásává vált. A műszaki hiányosságok, a szolgáltatás egyenetlen minősége szükségessé tette a szabályozást. Ezzel lezárult a kábeltévé hőskora. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}