Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Tévévételi alternatívák

Ma négyféle módon juthat el a tévlműsorok jele a lakásokba:fölfelszíni vagy műholdas sugárzással (azaz rádióhillámokon), ileltve vezetéken, azaz kábeles vagy IPTV-rendszeren. Ezek mellett a nyílt internet is egyre több tévéműsort, videós tartamat kínál.

 
A kábeltelevíziós hálózat építőelemei

Egy mai kábeltelevíziós hálózat legfontosabb elemei: a fejállomás, a gerinchálózat - ez ma már optikai redundáns gyűrű, mely a Hub-okon csatol ki az optikai elosztó hálózatra, ami a Nod-okon keresztül látja el a koaxiális szétosztó hálózatot és a házhálózatot.

 
A kábeltévés hálózatok fajtái és kapacitása

A hálózatok kiépítése, a jelek továbbítási módja szerint kétféle hálózattípus létezik, soros, illetve csillagpontos rendszer. az alkalmazott kábeleket tekintve pedig elterjdetek a HFC (hibrid fiber coax) hálózatok.

 
Interaktív hálózatok és digitalizálás

Ahhoz, hogy az előfizetők nézhessék a tévéműsorokat, elegendő a jeleket egy irányban, a fejállomástól az előfizetői csatlakozásig továbbítani. Ha viszont már megvan az összeköttetés, miért ne lehetne a kábelen keresztül visszafelé is kommunikálni - azaz az előfizetőtől a fejállomás irányába küldeni jeleket?

 
A digitális műsorterjesztés platformjai

Az 1993-ban létrejött DVB - Digital Video Broadcasting elnevezésű európai szervezet – szabványosította a különböző platformokon (műgoldas, földi, kábeles) megvalósuló digitális műsorterjesztést.

 
Az IP-technológiáról dióhéjban

 

Az internet-protokollon alapuló beszédátvitelt nevezik VoIP-nek (Voice over IP). Ezt a technológiát használják a kábeltévés telefonnál, de máshol is (például a PC-k segítségével az interneten keresztül folytatott beszélgetéseknél).

 
Telefonos technológiák

Az évszázados hagyománnyal rendelkező "távbeszélőt" ma a szakzsargon "helyhez kötött nyilvános telefonszolgáltatásnak" nevezi. A vezetékes és mobil telefon telefóniának mára többféle változata alakult ki.

 
A VoIP és az internettelefon

Az internetes beszélgetés vagyis a PC-alapú VoIP, illevezárt és megfelelő minőségű (például kábeltelevíziós) hálózaton nyújtott telefon között jelentős műszaki és minőségi különbség van.

 
Internet a telefondróton avagy az xDSL titka

A DSL (Digital Subscriber Line) technológia a hagyományos telefonvonalat nagysebességű digitális vonallá alakítja át, kihasználva, hogy a rézdróton a beszédátvitel mellett kialakítható egy szélessávú kétirányú információs csatorna is. Így a telefonvonal jóval nagyobb mennyiségű digitális adat átvitelére tehető alkalmassá.