Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Az IP-technológiáról dióhéjban

 

Az internet-protokollon alapuló beszédátvitelt nevezik VoIP-nek (Voice over IP). Ezt a technológiát használják a kábeltévés telefonnál, de máshol is (például a PC-k segítségével az interneten keresztül folytatott beszélgetéseknél).

A hagyományos és az IP (Internet Protocol) alapú telefonátvitel között két lényeges különbség van. A hagyományos, vonalkapcsolt (vagy áramkörkapcsolt) megoldásnál a hívó és a hívott között állandó kapcsolat áll fenn, és azt kizárólag ők használják. Olyan ez, mintha a beszélgetés időszakára kettejük között egy külön drótot húztak volna ki. Ez a megoldás azonban nem használja ki az adott összeköttetés teljes kapacitását. Többek között ezt a kieső kapacitást hasznosítja az úgynevezett csomagkapcsolást alkalmazó IP technológia. Ebben az esetben nem az eredeti hangot továbbítják, hanem azt előbb átalakítják digitális jelekké, vagyis adatokká (1-esek és nullák sorozatává), majd ezt kisebb csomagokra bontják, amiket fejléccel (címzési azonosítókkal) látnak el. A végponton a digitális jelfolyamot visszaalakítják analóg jellé, illetve beszédhanggá.

Ez a technológia az átviteli kapacitás gazdaságosabb kihasználását, valamint a különböző típusú jelek (beszéd, adat, kép) együttes kezelését teszi lehetővé. Egyebek közt ezért tudnak a kábeltévés társaságok az internet mellett telefonálást is kínálni.