Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Tévévételi alternatívák

Ma négyféle módon juthat el a tévlműsorok jele a lakásokba:fölfelszíni vagy műholdas sugárzással (azaz rádióhillámokon), ileltve vezetéken, azaz kábeles vagy IPTV-rendszeren. Ezek mellett a nyílt internet is egyre több tévéműsort, videós tartamat kínál.

Néhány évtizede még a tévé tetejére helyezett "szarvantennákon", illetve a háztetőkön éktelenkedő tetőantennákon keresztül jutott el a műsorjel tévékészülékeinkbe, sőt többnyire a mindössze két magyar csatornából álló programkínálat vételéhez nem is volt elegendő egyetlen ilyen alkalmatosság. Mára sokat fejlődött a technika, s bár a botantennák máig sem tűntek el teljesen, mellettük megjelentek a kisebb-nagyobb méretű műholdvevők, illetve a tévéműsorokat hálózaton keresztül továbbító kábelek - sőt "színre lépett" az interneten keresztüli tévéműsor-továbbítás (internettévé, IPTV).

Az analóg földfelszíni vétel nem kerül pénzbe, ám aki emellett dönt, annak meg kell elégednie egy szűk - az Magyar Televízióból, az RTL Klubból, a TV2-ből és néhány helyi vagy esetleg fogható külföldi adóból álló - kínálattal. Ráadásul ebben az esetben vételi zavarokra és sok esetben gyengébb képminőségre is számítani kell. A már 2008 végétől működő digitális földfelszíni sugárzásban is vannak ingyenesen fogható műsorok, de ezek vételéhez megfelelő készülék (digitális tévé vagy az analóg jeleket átalakító set-top-box) szükséges.
Az egykor státusszimbólumnak számító egyéni műholdvevőt ma már sokan meg tudják venni. Aki ezt a megoldást választja, az akár több száz kódolatlan adót is foghat - ez a széles választék azonban zömében idegen nyelvű csatornákból áll. Viszont akár az arab vagy a kínai adók is jó képminőségben élvezhetők. Alternatívát kínál a digitális műholdas szolgáltatása (DTH), amelyekben egyrészt csomagokra lehet előfizetni, másrész számos ingyenesen fogható külföldi adó is elérhető ezzel a vételi móddal.
Ma a magyar háztartásoknak több mint a fele él a kábeltévé kínálta tévénézés lehetőségével. Az ügyfelek akár ötven-hatvan csatornát is nézhetnek, attól függően, hogy melyik programcsomagra fizetnek elő. Egyre több kábeltársaság nyújt digitális szolgáltatást. Ily módon elméletileg több száz csatorna is továbbítható, de a vételhez szükség van egy úgynevezett dekóderre (set-top-box), ezen keresztül jutnak el a műsorjelek a tévékészülékbe. Gyakori megoldás, hogy a speciális igényeket kielégítésére jellemzően 3-5 csatornát tartalmazó tematikus mini csomagokra lehet előfizetni.