Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

A kábeltévés hálózatok fajtái és kapacitása

A hálózatok kiépítése, a jelek továbbítási módja szerint kétféle hálózattípus létezik, soros, illetve csillagpontos rendszer. az alkalmazott kábeleket tekintve pedig elterjdetek a HFC (hibrid fiber coax) hálózatok.

Soros rendszerek
Ma már ritkábban látni házról házra futó vezetékeket, és a tömbházak házak lakásai sem a falban végigfutó közös kábelre csatlakoznak. Az ilyen soros hálózatok ideje lejárt, pedig egykor ezek uralták a terepet: a kábeltelevíziózás korai szakaszában szinte kizárólag a soros megoldás terjedt el, főkét olcsósága miatt.
A soros kialakításnak több hátránya is van. A többnyire magántulajdonban álló területeket átszelő törzs- és vonalkábelek helyfoglalásáért és az áramfogyasztásért fizetnie kell a kábelszolgáltatónak, akinek ráadásul komoly gondot okoz az is, ha olyan ingatlanon kell áthaladni, ahol nem kívánnak előfizetni a kábeltévés szolgáltatásra. Nehéz a műszaki problémák elhárítása is, mert a szerelők sokszor nehezen jutnak be az érintett házba/lakásba, ha egyáltalán bejutnak, mert ha az előfizető éppen elutazott, akár hetekig is tolódhat a javítás, s ezalatt a kábelszakasz többi előfizetője sem látja a műsort.

Csillagpontos rendszerek
A kábeltévés előfizetők többsége valószínűleg hallott már a csillagpontosításról, és elnevezése alapján talán nem is olyan nehéz elképzelni, hogy néz ki egy ilyen rendszer: a kábelek valahonnan egy központi helyről indulnak ki. E megoldást részben a soros rendszerekben rejlő hátrányok, részben a hazai kábeltévézés technikai fejlődése és jogi kereteinek kialakulása segítette. Így kerültek a törzs- és vonalkábel hálózatok a magánházak padlásáról a közterületre (utcákra). Mivel ez a megoldás lehetővé tette, hogy egy leágazási helyről több házbekötő kábel a szélrózsa minden irányába kiinduljon, az ilyen típusú rendszer a csillagpontos elnevezést kapta.
Ez a fajta kivitelezés még szemléletesebb többlakásos házhálózat esetén, amikor a házerősítőt valahol az épület fizikai középpontjának környékén helyezik el (az illetéktelen beavatkozások ellen jól védett, zárható fém dobozban), az elosztókkal és a csomagszűrőkkel együtt, és az összes előfizetőhöz innen indulnak ki a lakáskábelek.
A csillagpontos rendszer vitathatatlan előnyei: közterületen vannak a szerelvények, mindig javíthatók, kivédhetők az illetéktelen beavatkozások, és a nem fizető nézők a lakáskábel kikötésével kiiktathatók. Tény, hogy a csillagpontos kivitelezés jóval költségesebb, mint a soros, ám a mai modern hálózatok kizárólag így épülnek.

A hálózatban alkalmazott kábelek típusától függően ma a legelterjedtebbek a

HFC (hibrid fiber coax) hálózatok

Kezdetben koaxiális kábeleket használtak a kábelhálózatok építéséhez, ám ahogy egyre több előfizetőt kellett kiszolgálni, és a kábelrendszerek kiléptek az addigi egy-két háznyi vagy háztömbnyi keretek közül, úgy kezdett elterjedni a kilencvenes évek közepén az optikai kábelek használata. Az optikai eszközök ugyan drágábbak, viszont lehetővé teszik nagy távolságok áthidalását anélkül, hogy a jel minősége romlana. Ennek az a magyarázata, hogy az üvegszálon a rádiófrekvenciás jeleket a hosszú távon (20-30 km) is alig gyengülő lézerfény segítségével vezetik el. A szál végén az ONU-ban (Optical NODE Unit) a jeleket leválasztják a fényről, visszakapva az eredeti rádiófrekvenciás információt, amit aztán hagyományos koaxiális kábelen keresztül juttatnak el az előfizetőkhöz. Optikai erősítők közbeiktatásával az áthidalható távolság akár 50-70 km is lehet. Ma egy optikai kábel általában 5-600 előfizetőt lát el. A jövőben elképzelhető, hogy egészen a lakóházig, sőt a lakásig optikai kábelen megy a jel. Ez csupán gazdasági kérdés - technikailag megvalósítható lenne.

Kapacitás

A 47-862 MHz-es sávban elméletileg több mint 100 tévéműsort lehetne továbbítani. Ez azért nincs így, mert más szolgáltatások is vannak ebben a sávban, például a 87-108 MHz az URH rádióadásoknak van fenntartva, a visszirány a rádiósávig tart, és ahhoz, hogy az internet vagy a telefon előre-irányban is működjön, szintén szükség van egy frekvenciasávra, a 108-126 MHz-es sávot pedig más szolgálat használja. Mindezek miatt gyakorlatilag maximum 60-70 csatornán lehet tévéműsort közvetíteni. További bővítési lehetőségre csak a digitalizálás (DVB-C) ad lehetőséget. Digitális kábelhálózaton akár több száz műsor is továbbítható, mivel egy hagyományos (analóg) 7 MHz-es sávban 4-6 digitális műsor is elfér.