Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

A digitális műsorterjesztés platformjai

Az 1993-ban létrejött DVB - Digital Video Broadcasting elnevezésű európai szervezet – szabványosította a különböző platformokon (műgoldas, földi, kábeles) megvalósuló digitális műsorterjesztést.

DVB-S (Digital Video Broadcasting – Satellite)
Legelőször a műholdas műsorterjesztésben jelent meg a digitalizálás. Ma már csak elvétve lehet találni analóg műholdas tévéadást.

DVB-C (Digital Video Broadcasting – Cable)
A kábelhálózatok digitalizálása lényegében a műholdas megoldással párhuzamosan indult meg, ám elterjedésének üteme sokkal lassúbb. Ennek egyik oka, hogy a DVB-C bevezetése rendkívül költségigényes, többek között azért, mert a műsorok vételéhez valamennyi előfizetőnél el kell helyezni egy set-top-boxot. A digitalizált kábelhálózaton az analóg hálózathoz képest sokkal több program jobb minőségben továbbítható. A jelenlegi 40-60 csatorna helyett akár több száz műsor is eljuttatható ezen a módon a háztartásokba.

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial)
Az Európai Unióban - így Magyarországon is - a televíziós földfelszíni analóg műsorszórást teljes egészében a digitálisnak kell felváltania. Az új műsortovábbításra való átállásról külön törvény rendelkezik, ez alapján írt ki pályázatot a digitális frekvenciák üzemeltetésére a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008-ban. A tendert az Antenna Hungária (AH) nyerte meg, a társaság erre a feladatra létrehozott leányvállalata 2008. december 1-jén indította el a MinDig TV nevű digitális televíziós-szolgáltatást, részben ingyenesen vehetőműsorokkal, részben előfizetéses konstrukcióban (MinDig TV Extra). A kínálatban nagyfelbontású (HD) programok is találhatók. A digitális adóhálózat lefedettsége 2011 végén elérte a 98 százalékot. A háztartásokban használt tető- vagy szobaantennák többsége alkalmas a DVB-T jelek vételére, a megjelenítésherz azonban digitális tévékészülékre vagy egy jelátalakító berendezésre (set-top-box) van szükség.

DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld)
A rövidítés arra utal hogy a szabványosítás elkülönítette a digitális adóhálózaton megvalósuló mobiltelevíziózást. A gyakorlatban azonban ez nem hozott sikert, ezért a frekvenciát a legtöbb országban, így Magyarországon is a DVB-T platformon hasznosítják. A DVB-H szabvány szerinti digitális mobiltévé nem ugyanaz, mint a mobiltársaságok által nyújtott, úgynevezett streamingelt tévéadás. Ma már a mobiltelevíziózás sokkal inkább a mobilinterneten letöltött tévéműsorokat jelenti.


Digitális mikró
A kábeles rendszerekhez hasonló jellegű szolgáltatást kínál a Budapest nagy részén és környezetében most már digitálisan sugárzó mikrohullámú rendszer (a korábbi analóg AM-mikró helyén). Vételéhez kisméretű mikró-antenna és tv-készülékenként egy-egy digitális set-top-box (dekóder) is szükséges. A jó vétel alapfeltétele, hogy a vételi helyről közvetlen rálátás nyíljon az adóra (a Széchenyi-hegyi adótoronyra). Az Antenna Hungária ezt az üzletágát eladta a Hello HD Kft-nek.