Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Telefonos technológiák

Az évszázados hagyománnyal rendelkező "távbeszélőt" ma a szakzsargon "helyhez kötött nyilvános telefonszolgáltatásnak" nevezi. A vezetékes és mobil telefon telefóniának mára többféle változata alakult ki.

Vezetékes telefont ma már nemcsak a korábbi koncessziós helyi telefontársaságok kínálnak, mert megjelentek egyrészt azok az alternatív szolgáltatók, amelyek elkezdték kiépíteni saját hálózatukat is, másrészt működnek saját hálózat nélkül is olyan társaságok, amelyek bérelt vonalakkal, valamint a szabályozás által biztosított "közvetítőválasztás" lehetőségével élve nyújtanak telefonszolgáltatást.

A mobiltelefon az elmúlt évtizedekben igazi versenytársává vált a vezetékesnek. Az elsöprő sikert elért GSM mellett ma már az adatátvitelben (internetezésben) is nagyobb sebességet kínáló harmadik generációs rendszert, az UMTS mobil-technológiát használják. A következő lépés a 4.gebnerációsnak is nevezett LTE (Long Term Evolution) rendszer, amelyet Magyarországon először 2012-ben indított el T-Mobile.
A mobil ritkább változata a műholdas telefon, amely nem földi bázisállomásokkal, hanem az űrben keringő szatellitekkel fedi le a Földet. Előnye éppen az, hogy nem hagy fehér foltokat a havas hegycsúcsokon, a homokos sivatagban és a viharos óceánokon sem. Viszont a technológia miatt ezek a legdrágábbak. A legismertebb műholdas rendszerek közé tartozik az Inmarsat, a Thuraya, az Iridium, a Globalstar stb.
Egyik legújabb megoldás az internet protokoll alapú beszédátvitel, vagyis a VoIP (Voice over IP). Ennek is több változata létezik, kezdve azzal, amikor a személyi számítógépek előtt ülő emberek a PC-re telepített szoftver, illetve mikrofon és hangszóró segítségével az interneten keresztül "csevegnek" egymással. A szakemberek azonban ezt nem tekintik a telefonnal egyenértékű szolgáltatásnak. A VoIP-módszer továbbfejlesztett változatában az előfizető már saját, hagyományos telefonszámot kaphat, és az internetre bárhol (akár egy hotspot körzetében) csatlakozva bármilyen más telefonszámot felhívhat. Erre a "nem helyhez kötött" szolgáltatásra a szabályozó hatóságok a 21-es "körzetszámot" (prefixet) jelölték ki.