Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Moziaréna, mindenkinek

Mozi2Május tovább bővítette funkcióit és lehetőségeit a Moziaréna szolgáltatója. Ezzel arra számít, hogy a tévé mellett a más, alternatív képernyőn videózó – nemcsak Telekom-előfizető – filmrajongók érdeklődését is felkelti.

A hagyományos videó- vagy DVD-kölcsönzést kiváltó Video-On-Demand népszerűsége a Magyar Telekom tapasztalatai szerint folyamatosan növekedett az elmúlt években, ezt mutatja a Videotéka havi átlagosan 100.000-es kölcsönzési száma. A tudatosság és igényesség mellett az időhiány szintén a szolgáltatás népszűrségét növeli, hiszen ha kikapcsolódásra vágyunk, nem akarunk alkalmazkodni, hanem „igény szerint" fogyasztunk tartalmat.

A nemlineáris videófogyasztás – a látszólagos kötetlenség ellenére – mindmáig bizonyos függőséggel jár. Ha egy műsorterjesztő társaság működtet online videotárat, akkor azt csak a saját előfizetői vehetik igénybe, hiszen a szolgáltató kábeles vagy IPTV-hálózatán jutnak el a jelek a néző készülékére (rendszerint egy set-top-box közbeiktatásával). A médiavállalkozások, tévécsatornák a nyílt interneten azaz általában saját honlapjaikon is elérhetővé tesznek bizonyos tartalmakat. Itt függőség abban nyilvánul meg, hogy mindenki hozzáférhet, a neki megfelelő időben a videós szórakoztató anyagokhoz, ám csak azokhoz, amiket az adott csatorna feltöltött, vagyis többnyire saját gyártású műsorokhoz, és amikre megszerezték az online jogokat is. (Ezek általában ingyenesek.)

Ebben hozott újdonságot a Moziaréna szolgáltatás, azzal, hogy most már mindenki számára hozzáférhető, aki megfelelő internet kapcsolattal rendelkezik, így már nem csak a Telekom ügyfelei használhatják. Az új, bankkártyás fizetési mód teszi lehetővé, hogy bárki válogathasson a filmkínálatból. A Moziarénában (www.moziarena.hu) jelenleg több mint 40 filmgyártó és -forgalmazó cég több száz filmje tekinthető meg. A hagyományos, lineáris műsorfolyamtól elszakadva a felhasználók olyan mozifilmeket választhatnak, amelyek a kereskedelmi csatornákhoz képest akár fél évvel, és az ismert filmcsatornákhoz képest is legalább 2-3 hónappal korábban válnak elérhetővé az előfizetők számára. Sőt egyedülálló módon a Moziaréna kínálatában május 9-én a mozipremierrel egy időben jelent meg A hallgatás szabálya c. film.

A Telekom szolgáltatásának másik újdonsága, hogy immár okostévén is lehetőség van a filmek kölcsönzésére. Jelenleg a Samsung Smart TV-k 2012 és 2013-es modelljei közül az 5, 6, 7, 8 sorozat alkalmas a Moziaréna kínálatának megtekintésére. (A tranzakció alapú fizetős kölcsönzésre a Moziaréna webes portálon, Android alapú táblagépeken és okostelefonokon, illetve Samsung Smart TV-n van lehetőség. iPad és iPhone készülékeken a már más felületen kikölcsönzött tartalmak lejátszhatók.)

Böngészni és előzeteseket lejátszani regisztráció nélkül is lehet. A regisztráció után a felhasználók díjmentes és fizetős tartalmak közül válogathatnak. A fizetett tartalmak esetében tartalomtól függően, de általánosan 24/48 órára biztosít hozzáférést a szolgáltatás. Szintén májusi újdonság, hogy a könyvjelző-szolgáltatás segítségével a félbehagyott tartalom megtekintését onnan lehet folytatni - akár a másik regisztrált eszközön is -, ahol abbahagytuk.

A filmlejátszás alatt folyamatos szélessávú internetkapcsolatra van szükség, amelynek minimuma: 600 kbit/s. A szolgáltatás felismeri a hálózat mindenkori tényleges sávszélességét, és a jeltovábbítás során rugalmasan alkalmazkodik ahhoz. Így arra alkalmas csatlakozásnál akár HD-ben is meg lehet nézni egy filmet, de ha szükséges, a rendszer minden esetben inkább gyengébb minőségre vált, ahhoz, hogy akadozásoktól mentesen, folyamatosan továbbítsa a képeket. Fontos tudni, hogy szolgáltatás használata adatforgalmat generál: egy 90 perces film legjobb SD (Standard Definition, azaz nem HD) minőségben történő lejátszása nagyjából 2GB adatforgalmat jelent. Ezek a hálózati adatforgalmazásból származó költségek adott esetben (például mobil hálózatokban) a szolgáltatás igénybe vevőjét terhelik.