Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

A sebesség fokozása növeli a GDP-t is

A nagyobb szélessávú sebesség ösztönző hatással van a gazdasági növekedésre. Az Ericsson, az Arthur D. Little és a Chalmers University of Technology által végzett tanulmány bizonyítja, hogy a sebesség minden egyes megduplázódása 0,3%-kal növeli a GDP-t.

A 0,3 százalékos GDP-növekedés az OECD-régióban 126 milliárd dollárral egyenértékű, amely a Balti-államok összesített GDP-jénél nagyobb összegnek, valamint az elmúlt évtizedben tapasztalható átlagos OECD-növekedés több mint egyhetedének felel meg.

A szélessáv rendelkezésre állása és a sebesség fontos hajtóereje a gazdaságnak. A tanulmány szerint a szélessávú penetráció minden egyes 10 százalékpontos növekedése 1 százalékkal növeli a GDP-t. Ez a növekedés nem csupán az infrastruktúra kiépítése kapcsán létrehozott állások közvetlen és közvetett gazdasági eredményeiben jelentkezik. A pozitív hatás az automatizált és egyszerűsített folyamatokból, a nagyobb termelékenységből, valamint az olyan alapvető szolgáltatások jobb hozzáférhetőségéből származik, mint például az oktatás és az egészségügy.