Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Tévézünk, rendületlenül

2012 harmadik negyedévében a teljes népesség naponta 4 óra 21 percet töltött a televíziókészülékek előtt; pontosan ugyanannyi időt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A tévézők idén nagyobb arányban választották az általános szórakoztató és a közszolgálati csatornákat, mint tavaly, és bár az RTL Klub és a TV2 részesedése a nézett időből csökkent, még mindig őket választja a nézők közel egyharmada.

A Nielsen Közönségmérés Kft. adatai szerint  a gyerekek tévénézéssel töltött ideje 3 óra 7 percről 3 óra 3 percre, a 18-49 éves korcsoporté pedig 3 óra 41 percről 3 óra 36 percre csökkent. Az 50 évesek és idősebbek 5 óra 45 percet töltöttek a televízió előtt az idei év harmadik negyedévében; 9 perccel többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

2012 harmadik negyedévében az országos kereskedelmi csatornák közönségaránya a teljes népesség körében 31.7% volt: több mint 5 százalékponttal alacsonyabb, mint 2011 ugyanezen időszakában. Az általános szórakoztató és a közszolgálati csatornák közönségaránya egyaránt 15.4% volt; ez az általános szórakoztató csatornatípus esetében 2 százalékpontos, a közszolgálati csatornák esetében pedig több mint 3 százalékpontos növekedést jelent 2011 ugyanezen időszakához viszonyítva. A filmcsatornák részesedése a nézett időből 8.2%, a gyerekcsatornáké 5.6%, az ismeretterjesztő csatornáké 4.8%, a hírcsatornáké 4.3%, a zenecsatornáké 2.5%, a sportcsatornáké 2.2%, az életmódcsatornáké pedig 1.9% volt 2012 harmadik negyedévében.

Jelen tős különbségek vannak abban, hogy az egyes műsortípusokból mennyit sugároznak, illetve ténylegesen mennyit néznek meg az emberek. Például az első 9 hónapban a mozifilm műsoridőből való részesedése csupán 9.9%-os volt, ám a „fogyasztásnak" 18.7%-át tette ki ez a műsortípus. Hasonlóan magasabb a nézési arány a sugárzás arányánál az információs műsorok, a hírműsorok valamint a sportműsorok esetében. Ellenkező irányú eltérés tapasztalható a művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos műsortípus esetében: a műsoridő 18.9%-ával szemben csupán 4.6%-os nézési arány.