Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Maximált telefontarifák

Nem hajthat végre infláció fölötti áremelést 2013-ban a három nagy vezetékes szolgáltató – így határozott a hírközlési hatóság.

A vezetékes telefonszolgáltatások kiskereskedelmi piacát érintő NMHH-határozat szerint jelentős piaci erejű szolgáltatók legfeljebb az éves infláció mértékével megegyezően emelhetik havi díjaikat.

A hatóság által immár negyedszer lefolytatott elemzés a hagyományos telefonszolgáltatásokra, az internet alapú telefonszolgáltatásokra (VoIP) és az előfizető által kért, meghatározott helyen használható mobilszolgáltatásokra („home zone") terjed ki. A határozat deklarált célja, hogy védje az előfizetők érdekeit, és hogy biztosítsa a verseny hatékonyságát.

A hatóság, új alapokra helyezett elemzési eljárása során három jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatót azonosított; ezek a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC. Számukra a piaci verseny ösztönzése és az előfizetők védelme érdekében kötelezettségek írhatók elő. Ilyen például az indokolatlanul magas díjak alkalmazásának tilalma. Ezen túlmenően továbbra is kötelesek előfizetőik számára biztosítani a közvetítőválasztás lehetőségét is. Egyetlen szolgáltató sem korlátozhatja a közvetítőválasztást, azaz előfizetők egy időben több szolgáltatóval is állhatnak szerződésben, és szabadon döntenek arról, hogy melyik távközlési cég tarifáit használva kezdeményeznek hívásokat.

A szolgáltatóknak továbbra is tilos az előfizetők indokolatlan megkülönböztetése, de ezt a kötelezettséget már a hírközlési törvény (Eht.) írja elő. Ennek értelmében a szolgáltató nem köthet olyan hűségszerződést, amit az előfizető csak aránytalan és nem indokolható költségek megfizetésével lenne képes módosítani vagy felmondani.