Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Mérlegen a gyermekzár

Milyen műszaki megoldásokkal és milyen mértékben biztosítják a digitális kábeltévé-, IPTV- és műholdas televíziós szolgáltatók a kiskorúak káros tartalmak elleni védelmét – ezt vizsgálta az NMHH Médiatanácsa 2012-ben.

A tapasztalatok szerint a legtöbb előfizetővel rendelkező tíz szolgáltató mindegyikénél van lehetőség arra, hogy bizonyos csatornákat csak PIN-kód beírása után lehessen nézni. Az ennél fejlettebb megoldás, a műsorszám szerinti szűrés alkalmazásának sok esetben még nincsenek meg a feltételei.

Az új médiatörvény egyik legfontosabb célkitűzése, hogy biztosítsa a gyermekek és kiskorúak védelmét a különféle médiaszolgáltatásokban, így mindenekelőtt a televízióban, a rádióban és a különféle lekérhető videó szolgáltatásokban. A kiskorúak fejlődését károsan befolyásoló tartalmakat először a tartalomszolgáltatóknak kell korhatár-kategóriákba sorolni (gyermekbarát műsor, 6-os, 12-es, 16-os, 18-as karikával ellátott programok). A 16 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmak csak késő este, megfelelő korhatárkarikával ellátva kerülhetnek adásba.

A pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmazó műsorok nem is szerepelhetnek a programban, csak akkor, ha a médiaszolgáltató a kábeltévé, IPTV- vagy műholdas szolgáltatóval együttműködve biztosítja, hogy a műsort csak a megfelelő kód birtokában lehet megnézni, és ez a kód csak felnőttek részére hozzáférhető.

Az ellenőrzés nyomán készített összefoglalóból kiderült, a most a vizsgálatba bevont szolgáltatók mindegyike biztosít valamilyen műszaki lehetőséget arra, hogy az előfizetői a kiskorúak fejlődésére káros műsorokat kiszűrhessék.

A Médiatanács örvendetesnek tartja, hogy a legtöbb szolgáltató már ma is tájékoztatja az előfizetőit arról, miként védhetik meg gyermekeiket a káros tartalmaktól, ugyanakkor a vizsgálat rámutatott azokra a területekre is, ahol további előrelépésre van szükség. Azt is hangsúlyozzák, hogy a gyermekek és fiatalkorúak védelméért a legtöbbet az őket nevelő szülők, gondviselők tehetnek. Tudatos néző, hallgató úgy lesz valakiből, ha megtanulja kiválasztani a számára értéket hordozó műsorokat. Ebben nagy segítséget nyújt a Tévézz okosan! weboldal is.