Szolgáltatókereső

Településkereső

 

Támogatók:

mksz logo

upc logo

tvo-logo

mkm logo2

mipszi logo

Néhány perccel már kevesebbet tévéztünk

2014 első negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 5 óra 11 percet töltött a tévékészülékek előtt, 7 perccel kevesebbet, mint az előző év ugyanezen időszakában.

A csekély visszaesés minden korosztályban érzékelhető volt: a gyerekek tévézéssel töltött ideje 3 óra 32 percről 3 óra 25 percre csökkent, a 18-49 éves korcsoporté pedig 4 óra 21 perc volt, 10 perccel kevesebb, mint az előző évben. Az 50 évesek és idősebbek átlagosan 6 óra 47 percet töltöttek a televízió előtt, 4 perccel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az országos kereskedelmi csatornák együttes közönségaránya tovább apad: az első negyedévében a teljes népesség körében 27,6% volt, ami 3,9 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző év ugyanezen időszakában. Az általános szórakoztató csatornák részesedése 19,8%, a közszolgálati csatornáké pedig 15,9%, ami 3,2 illetve 2,3 százalékpontos növekedést jelent 2013 ugyanezen időszakához viszonyítva. A tematikus csatornáknál szinte alig vagy egyáltalán nem történt változás a tavalyi év első negyedévéhez képest.

Az egyes műsortípusoknál eltérően részesedések a sugárzási időből illetve és tényleges műsorfogyasztásból. Például a mozifilmek a műsoridőből 10,1%-ban részesedtek, míg a tévézési időnek 14,6%-át tették ki. Szintén magasabb volt a műsorfogyasztás aránya a sugárzás arányánál a nem zenei szórakoztató, a hírek, aktuálpolitika, gazdaság, valamint az információs műsortípusok esetében is. Ellenkező irányú az eltérés a sportműsoroknál, valamint a zenével, művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos illetve a reklámokat, műsorajánlókat is tartalmazó egyéb műsortípus esetében.

Az időeltolásos tévénézésre (time-shifted viewing, TSV) továbbra sem jelentős: a napi tévézési időnek csak 1%-ában, azaz átlagosan 3 percig vettük igénybe ezt a kényelmi lehetőséget 2014 első negyedévében.